Editor's choice Social

Η πρόκληση του Zuckerberg για το 2018 είναι να είναι ο CEO του Facebook

Ο Mark Zuckerberg ανακοινώνει δημοσίως τις προκλήσεις του για κάθε χρονιά από το 2009. Για το 2018, η 10η πρόκλησή του είναι να δουλέψει πάνω σε διάφορα θέματα του Facebook. Με άλλα λόγια, η προσωπική πρόκληση του Zuckerberg για το 2018 δεν είναι και τόσο προσωπική: είναι να κάνει τη δουλειά του ως CEO του Facebook.

Το Facebook «τυπώνει χρήμα». Για χρόνια τώρα, κάθε τρίμηνο έχει σε μεγάλο βαθμό χαρακτηριστεί οικονομικό success story. Ως επιχείρηση, η εταιρεία τα πηγαίνει περισσότερο από απλώς καλά.

Αλλά ένας CEO δεν είναι ένας CFO (Chief Financial Officer-Επικεφαλής Οικονομικών Υπηρεσιών). Οι ευθύνες του Zuckerberg ξεπερνούν τα αυξανόμενα έσοδα και τα κέρδη. Στην πραγματικότητα ένας καλός CEO δεν κάνει τα οικονομικά την πρωταρχική ανησυχία του.

Ο Zuckerberg αρχίζει να σκέφτεται κάπως έτσι, ή τέλος πάντων ισχυρίζεται ότι το κάνει. Στην οικονομική διάσκεψη του τελευταίου τριμήνου δήλωσε με τόλμη: «Σε πολλά μέρη, διπλασιάζουμε ή και περισσότερο τις προσπάθειές μας στον μηχανικό τομέα που επικεντρώνονται στην ασφάλεια και επιπλέον χτίζουμε νέο AI προκειμένου να ανιχνεύσουμε κακό περιεχόμενο και εκείνους που το πράττουν, ακριβώς όπως έχουμε κάνει με την τρομοκρατική προπαγάνδα. Είμαι απόλυτα σίγουρος γι’ αυτό και ο λόγος για τον οποίο μιλώ γι’ αυτό στα earning calls (οικονομική συνδιάσκεψη) είναι γιατί έχω κατευθύνει τις ομάδες μας να επενδύσουν τόσο πολύ στην ασφάλεια πέρα από τις άλλες επενδύσεις που κάνουμε που θα επηρεάσει σημαντικά την κερδοφορία μας και ήθελα οι επενδυτές μας να το ακούσουν αυτό απευθείας από εμένα. Πιστεύω ότι αυτό θα κάνει την κοινωνίας μας ισχυρότερη και κάνοντάς το, θα είναι καλό για όλους μας μακροπρόθεσμα, αλλά θέλω να είμαι σαφής όσον αφορά τις προτεραιότητές μας.”

Λαμβάνοντας υπόψιν αυτή τη δήλωση, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι ο Zuckerberg μετατοπίζει τους προσωπικούς του στόχους προκειμένου να ευθυγραμμιστεί με τη νέα επαγγελματική του αποστολή. Αυτή είναι μια αξιοσημείωτη απόκλιση από την πορεία του.

Εδώ είναι όλες οι προσωπικές προκλήσεις του Zuckerberg μέχρι στιγμής:

2009: Να φοράει γραβάτα κάθε μέρα

2010: Να μάθει μανδαρινικά

2011: Να τρώει μόνο τα ζώα που σκοτώνει ο ίδιος

2012: Να κάνει κώδικα κάθε μέρα

2013: Να γνωρίζει ένα νέο πρόσωπο κάθε μέρα, το οποίο να μην εργάζεται στο Facebook

2014: Να γράφει τουλάχιστον ένα ευχαριστήριο σημείωμα κάθε μέρα

2015: Να διαβάζει ένα νέο βιβλίο κάθε δύο εβδομάδες

2016: Να κάνει κώδικα για το Al assistant κάθε μέρα.

2017: Να επισκεφθεί και τις 50 πολιτείες

Μεταξύ αυτών, ο στόχος του Zuckerberg για το 2018 ξεχωρίζει:

«Ο κόσμος νιώθει ανήσυχος και διχασμένος και το Facebook έχει πολλή δουλειά να κάνει –είτε αυτή είναι να προστατεύσει την κοινότητά μας από την κακομεταχείριση και το μίσος, υπερασπίζοντάς την από τις παρεμβάσεις εθνικών κρατών, είτε αυτή είναι η διασφάλιση ότι ο χρόνος που ξοδεύεται στο Facebook είναι χρόνος που ξοδεύεται καλά-.

Η προσωπική μου πρόκληση για το 2018 είναι να επικεντρωθώ στον καθορισμό αυτών των σημαντικών ζητημάτων. Δεν θα αποτρέψουμε όλα τα λάθη και την κακομεταχείριση, αλλά επί του παρόντος κάνουμε πολλά λάθη επιβάλλοντας τις πολιτικές μας και αποτρέποντας την κακή χρήση των εργαλείων μας. Αν πετύχουμε φέτος, τότε θα τελειώσουμε το 2018 με μια πολύ καλύτερη πορεία.»

Οι περισσότεροι από τους προηγούμενους στόχους έπρεπε να εκτελούνται καθημερινά ή απαιτούσαν σχεδόν καθημερινή ενασχόληση. Όλοι ήταν δύσκολο να επιτευχθούν, ειδικά δε εκείνοι που ήταν έξω απ’ τη φούσκα του Zuckerberg.

Ο στόχος αυτής της χρονιάς δεν θα είναι εύκολο να μετρηθεί ως πρόοδος, αλλά σίγουρα θα είναι πολύ πιο εφικτός σε σχέση με τις προκλήσεις των προηγούμενων ετών. Το Facebook είναι μια δημόσια εισηγμένη εταιρεία αλλά το πιο σημαντικό είναι ότι έχει 2 δισεκατομμύρια χρήστες. Αν εφαρμοστούν σοβαρές αλλαγές, ο κόσμος αυτό θα το παρατηρήσει.

Δεν είναι ότι ο Zuckerberg δεν δούλευε για το Facebook τα προηγούμενα 9 χρόνια. Δούλευε… Αυτή τη χρονιά, ωστόσο, αν πιστέψουμε τις πρόσφατες δηλώσεις του, μπορούμε να περιμένουμε από εκείνον να επενδύσει περισσότερο σ’ αυτό προσωπικά.

Καλώς ήρθες πίσω Zuck.