Editor's choice Social

Οι αναλυτές του CES 2018 προβλέπουν τις ηλεκτρονικές τάσεις των καταναλωτών για το επόμενο έτος

Οι κορυφαίες τεχνολογικές τάσεις για το επόμενο έτος θα σχετίζονται με το επερχόμενο 5G, την τεχνητή νοημοσύνη, τα ρομπότ συντροφιάς, τις έξυπνες πόλεις, τη μεικτή πραγματικότητα, την αθλητική καινοτομία, την ψηφιακή θεραπευτική και άλλα πράγματα που αναμένεται να αποτελούν μεγάλο μέρος της παγκόσμιας οικονομίας τα επόμενα χρόνια.

Αυτά ήταν μερικά από εκείνα στα οποία βασίστηκαν οι αναλυτές σε μια παρουσίαση κατά την έναρξη της ημερίδας για τα Μέσα Ενημέρωσης του CES2018, του μεγάλου trade show τεχνολογίας που έλαβε χώρα στο Λας Βέγκας αυτήν την εβδομάδα.

Η παρουσίαση έγινε από κοινού από τους Steve Koenig και Lasley Rohrbaugh, δύο αναλυτές τεχνολογίας στο Consumer Technology Association, το οποίο και διεξάγει το CES 2018.

Συνολικά, δήλωσαν πως η τεχνολογική οικονομία είναι υγιής. Η αγορά των ΗΠΑ για συσκευές τεχνολογίας αναμένεται να αυξηθεί από 621 εκατομμύρια μονάδες σε 671 εκατομμύρια μονάδες το 2017, αύξηση 8%. Τα έσοδα του 2018 για τις εν λόγω συσκευές στις ΗΠΑ αναμένεται να είναι 351 δισεκατομμύρια δολάρια, αύξηση 3,9% σε σχέση με τα 339 δισεκατομμύρια δολάρια το 2017.

Ο Koenig δήλωσε ότι η κορυφαία τάση για το show και το έτος 2018 πρόκειται να είναι η εκκρεμούσα άφιξη των δικτύων 5G, που υπόσχεται ταχύτητες λήψης πολλαπλών μεγεθών για ευρυζωνικά δεδομένα. Εταιρίες όπως η Samsung, η Verizon, η Intel, η Qualcomm και άλλες κάνουν το ντεμπούτο τους με εξοπλισμό που θα καταστήσει δυνατά τα δίκτυα 5G τα επόμενα δύο χρόνια. Και από τη στιγμή που το 5G θα είναι γεγονός, θα οδηγήσει σε τεράστιες επεκτάσεις στις αγορές τηλεπικοινωνιών, βιομηχανίας, αυτοκινητοβιομηχανίας, υγείας και μεικτής πραγματικότητας, δήλωσε ο Koenig.

Η τεχνητή νοημοσύνη αποτελεί επίσης μια διαδεδομένη τεχνολογική τάση, με έξυπνους ομιλητές  όπως είναι το Amazon Echo με την υπηρεσία αναγνώρισης φωνής Alexa. Ο Koenig δήλωσε ότι οι πωλήσεις έξυπνων ομιλητών αυξήθηκαν 279% το 2017 σε 27,2 εκατομμύρια μονάδες και αυτός ο αριθμός θα μπορούσε να φτάσει τα 43,6 εκατομμύρια το 2018.

Η Al κάνει επίσης την πορεία της στα αυτοκίνητα μέσω της αυτοοδήγησης αυτοκινήτων και άλλων εφαρμογών. Η ρομποτική συνεχίζει να αναπτύσσεται καθώς εταιρίες όπως η Blue Frog Robotic και η Mayfield Robotics δημιουργούν καλύτερα ρομπότ φίλους που προσφέρουν συντροφικότητα και παρέα στους ανθρώπους. Η LG σύντομα θα έχει ένα χορτοκοπτικό ρομπότ.

Η αναγνώριση προσώπου και άλλες βιομετρικές τεχνολογίες, αναπτύσσονται τάχιστα επίσης, οδηγώντας σε βελτιώσεις παντού, από την ασφάλεια των smartphone όπως στο iPhoneX έως τις καλύτερες κάμερες ασφαλείας που δεν εκπέμπουν ψευδείς συναγερμούς.

Η Rohrbaugh είπε επίσης ότι η τεχνολογία ύπνου κάνει πρόοδο, καθώς οι ερευνητές ολοένα και περισσότερο αναγνωρίζουν τις διαστάσεις που παίρνει η έλλειψη ύπνου στους πολυάσχολους ανθρώπους. Η Somnox για παράδειγμα, έχει ένα ρομπότ ύπνου που μπορείτε να αγκαλιάσετε. Θα σας βοηθήσει να πάτε για ύπνο όπως ένα αρκουδάκι. Ναι, αυτό αξίζει ένα καλό γέλιο, αλλά ο Koenig είπε ότι τα ρομπότ έχουν προχωρήσει πολύ από τότε που η Honda έκανε το ανθρωποειδές Asimo πριν από χρόνια.

Ενώ οι πωλήσεις μονάδων εικονικής πραγματικότητας έχουν αναμειχθεί, ο Koenig προέβλεψε μια έκρηξη του VR και της επαυξημένης πραγματικότητας καθώς το περιεχόμενο γίνεται καλύτερο και πιο χρήσιμο. Η Lenovo αναμένεται σύντομα να κυκλοφορήσει μια μονάδα χαμηλού κόστους την Mirage Solo VR προκειμένου να ανταγωνιστεί το επερχόμενο Oculus Go του Facebook με τιμή τα 200 δολάρια.

Η Rohrbaugh είπε ακόμη ότι οι έξυπνες πόλεις αρχίζουν να γίνονται πραγματικότητα καθώς η συλλογή μεγάλων δεδομένων καθίσταται χρήσιμη και πραγματοποιήσιμη, ανεξάρτητα με το αν πρόκειται για πληροφορίες σχετικά με το ηλεκτρικό δίκτυο ή τα μοντέλα κυκλοφορίας. Υπάρχουν μεγάλες πρωτοβουλίες για έξυπνες πόλεις σε μέρη όπως το Παρίσι και το Λονδίνο. Αυτές οι πόλεις ετοιμάζονται για την ημέρα που πάνω από το μισό του πληθυσμού τους θα ζει σε μεγαπόλεις του μέλλοντος.

Ο Koenig δήλωσε επίσης ότι η τεχνολογία μεταμορφώνει τα αθλήματα μέσω της μέτρησης της φυσικής κατάστασης και η ψηφιακή θεραπευτική φέρνει καρπούς σε προϊόντα όπως οι μίνι μετρητές της πίεσης του αίματος και οι οθόνες EKG (ηλεκτροκαρδιογράφημα).