Android Editor's choice

Bixby, που είσαι;

Υπάρχουν πολλά να λατρέψεις στο Galaxy S8 και S8 Plus, τα τελευταία πολυαγαπημένα κινητά της Samsung.Οι κοντινές απεικονίσεις από άκρη σε άκρη και η ελκυστική σχεδίαση τους δίνουν τη ικανότητα και το φινίρισμα που λίγες άλλες ναυαρχίδες μπορούν να ταιριάξουν. Και η απόδοση και η διάρκεια ζωής της μπαταρίας δεν είναι για περιφρόνηση. Ωστόσο, σχεδόν τρεις μήνες μετά την αρχική τους παρουσίαση, τα τηλέφωνα εξακολουθούν να μην έχουν ένα βασικό χαρακτηριστικό: το Bixby.

Ο φωνητικός βοηθός τεχνητής νοημοσύνης της Samsung είναι εξαφανισμένος. Βλέποντας ότι η εταιρεία ενδιαφέρεται να κάνει το Bixby το κέντρο του καταναλωτικού της κόσμου, ο εξαφανισμένος φωνητικός βοηθός είναι κάτι περισσότερο από ένα μυστήριο, αλλά είναι μια ευθύνη της εταιρίας.

Όταν η Samsung πρόβαλε τον Bixby στην εκδήλωση παρουσίασης του S8 που ξεκίνησε τον Μάρτιο, ενθουσίασε το κοινό και ειλικρινά και εμάς. Η εταιρεία ισχυρίστηκε ότι η διεπαφή ήταν τόσο ευκολονόητη ώστε να μπορείτε να ελέγχετε τα τηλέφωνα με τη φωνή σας το ίδιο αποτελεσματικά όπως με την οθόνη αφής. Αυτός ο υψηλός ισχυρισμός θα το έκανε ακόμα πιο ισχυρό και πιο ικανό από το Siri, το Cortana και το βοηθο της Google.

Το Bixby φαίνεται να μπορεί να κάνει περισσότερα από το να ξεκινήσει μια εφαρμογή ή να ελέγξει τον καιρό. Επίσης υπόσχεται συνειδητά να έχει το νου του για κάθε επιλογή σας, προσθέτοντας ραντεβού και υπενθυμίσεις χωρίς να χρειάζεται να το κάνετε εσείς. Επιπλέον, θέλει να κάνει όλα αυτά χάρη στην επεξεργασία φυσικής γλώσσας, οπότε δεν χρειάζεται να δώσετε τέλειες οδηγίες για να λειτουργήσει.

Ίσως αυτό ακούγεται πολύ καλό για να είναι αληθινό, αλλά αποδεικνύεται ότι είναι. Όταν το τηλέφωνο ξεκίνησε, δεν υπήρχε Bixby Voice (αν και είχε ακόμα Bixby Home, μια εναλλακτική λύση στην αρχική οθόνη του Google Home και το Bixby Vision, μια φωτογραφική μηχανή επαυξημένης πραγματικότητας που μπορεί να εντοπίσει αντικείμενα που συλλαμβάνει). Αντ ‘αυτού, η εταιρεία δήλωσε ότι ο φωνητικός βοηθός θα φθάσει αργότερα από το υπόλοιπο υλικό. Από μια εταιρεία που συνήθως δεν έχει πρόβλημα να αναδεικνύει προϊόντα, αυτό φαινόταν λίγο περίεργο.

Καθώς το ημερολόγιο γύρισε από τον Απρίλη στον Μάιο, το Bixby δεν ήταν ακόμα έτοιμο. Προφανώς καθυστέρησε λόγο της πολυπλοκότητα της αγγλικής γλώσσας, αφού η Samsung δεν μπόρεσε να φτάσει το Bixby σε καλό επίπεδο. (Ωστόσο, κατάφερε να βγάλει την έκδοση της κορεατικής γλώσσας τον Μάιο). “Το Bixby Voice επωφελείται από το χρόνο για να ενισχύσει περαιτέρω την κατανόηση της φυσικής γλώσσας”, δήλωσε εκπρόσωπος της Samsung στην Wall Street Journal την εποχή εκείνη. Αργότερα τον Ιούνιο, η εταιρεία άνοιξε μια “πρόωρη προεπισκόπηση” του Bixby, ώστε να μπορέσει να δώσει στους χρήστες κάποια γεύση για το πώς θα λειτουργεί και να πάρει ένα ευρύτερο δείγμα δεδομένων.

Φτάνοντας στον Ιούλιο, ακόμη δεν φαίνεται το Bixby να είναι κοντά. Όπως το θέτει η Korea Herald, η Samsung απλά δεν διαθέτει τα “μεγάλα δεδομένα” που είναι απαραίτητα για να λειτουργήσει το AI σε άλλες γλώσσες εκτός από την κορεατική. Το έγγραφο αναφέρει ότι αυτό οφείλεται σε γεωγραφικά και γλωσσικά εμπόδια μεταξύ της κορεατικής έδρας της Samsung και των ερευνητών της ΑΙ στην Καλιφόρνια. Λαμβάνοντας υπόψη τις υψηλές φιλοδοξίες του Bixby σε συνδυασμό με τη δύσκολη επεξεργασία της φυσικής γλώσσας, οι δυσκολίες αυτές δεν προκαλούν εντελώς έκπληξη.

Ωστόσο, είναι ένα πρόβλημα που η Samsung θα έπρεπε να είχε προβλέψει. Σε τελική ανάλυση, είναι μια εταιρεία που είναι γνωστή για την καινοτομία της(παράγει λεπτά και αδιάβροχα κινητά τηλέφωνα, έξυπνα ρολόγια επόμενης γενιάς και ακουστικά VR που λειτουργούν σε τηλέφωνα με ταχύτατους ρυθμούς, σε πολλές από αυτές τις περιπτώσεις θέτοντας το σκηνικό για την υπόλοιπη βιομηχανία). Σας εταιρεία έχει την κατάλληλη εμπειρία για να οδηγηθεί σε ένα τεχνολογικό θαύμα. Όπως είναι φυσικό μιας και είναι καινούρια στον χώρο του AI αντιμετωπίζει αρκετά προβλήματα, αλλά θα έπρεπε να διαθέτει και τους κατάλληλους πόρους για να τα ξεπεράσει.

Αυτό καθιστά την όλη καθυστέρηση του Bixby λίγο ύποπτη. Ίσως η Samsung υπερέβαλε λίγο σε σχέση με τις δυνατότητες της και απλά δεν πίστευε ότι ένας φωνητικός βοηθός AI θα πάρει τόσο καιρό. Αυτό δεν μειώνει μόνο το S8 και το S8 Plus, αλλά βάζει σοβαρά εμπόδια και σε άλλα προϊόντα όπως το φημολογούμενο έξυπνο ομιλητή και το νέο Note που θα κυκλοφορήσει τον Σεπτέμβριο και άλλα έξυπνα προϊόντα μια και η Bixby θα είναι πιθανότατα το νήμα που τα συνδέει όλα μεταξύ τους.

Λαμβάνοντας υπόψη ότι το S8 έπρεπε να είναι η εξιλέωση της Samsung μετά από την περσινή πανωλεθρία του Note, το να υπόσχεσαι πολλά και να παραδίνεις τελικά πολύ λιγότερα είναι ο λάθος τρόπος για προσπαθήσεις να κερδίσεις τους πελάτες σου πίσω. Εάν το Bixby είναι έτοιμο τον επόμενο μήνα περίπου, θα μπορούσε να περιορίσει τη ζημιά. Εάν δεν το κάνει, η Samsung θα χρειαστεί πραγματικά να μας ξεσηκώσει με το Note και τη νέα σειρά του 2018, ενώ θα πρέπει να δει τι έφταιξε και με το Bixby.Βέβαια η εταιρεία καθυστέρησε την παρουσίαση του S8 για να αντιμετωπίσει τα προβλήματα της μπαταρίας του Note, τα οποία φαίνεται να έχουν διορθωθεί. Άρα η Samsung έχει ακόμα την ευκαιρία να παρουσιάσει έστω το Note για να κατευνάσει τα πλήθη. Αλλά οι καταναλωτές δεν φαίνεται να έχουν πολλή υπομονή ακόμη.