Featured

Black Friday: οδηγίες «χρήσης» για να βγείτε κερδισμένοι

Η Black Friday ή αλλιώς «Μαύρη Παρασκευή» είναι η βασίλισσα των εκπτώσεων. Πρόκειται για μια μέρα που ξεκίνησε να γιορτάζεται το 1932 στις ΗΠΑ και η οποία σηματοδοτεί την εκκίνηση των αγορών για τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά. Γιατί ονομάστηκε «Μαύρη» μια τόσο ευχάριστη μέρα για την αγορά και το καταναλωτικό κοινό; Πολύ απλά γιατί στο παρελθόν με μαύρο σημειώνονταν οι μέρες μεγάλης κερδοφορίας για μια επιχείρηση και με κόκκινο οι κακές.

Την Black Friday δεν άργησαν να υιοθετήσουν και οι χώρες της Ευρώπης. Κάπως έτσι, τα τελευταία χρόνια γιορτάζεται και στη χώρα μας. Αυτή τη χρονιά η Black Friday θα πραγματοποιηθεί στις 23 Νοεμβρίου 2018. Η ατμόσφαιρα θα αρχίσει να διαμορφώνεται αρκετές μέρες νωρίτερα. Τα εμπορικά καταστήματα και τα εμπορικά κέντρα, θα αρχίσουν να φορούν τα καλά τους για να προσελκύσουν το καταναλωτικό κοινό. Όλοι θα μπουν στον χορό. Το ζητούμενο είναι ποιος θα καταφέρει να επικρατήσει στην αγορά, με το μεγαλύτερο κέρδος. Στην Black Friday όμως συμμετέχουν και τα ηλεκτρονικά καταστήματα. Μάλιστα, αυτά έχουν καθιερώσει και μια ακόμη μέρα με την ονομασία Cyber Monday, όπου οι προσφορές τους είναι εξαιρετικά ενδιαφέρουσες. Σε κάθε περίπτωση όμως για να μπορεί κανείς να λέει ότι πραγματικά επωφελήθηκε από τις μεγάλες αυτές μέρες εκπτώσεων και προσφορών, πρέπει να έχει υπόψη κάποια πράγματα. Ας δούμε οδηγίες «χρήσης» για να βγείτε πραγματικά κερδισμένοι.

-Αγοράζοντας από το εξωτερικό – ΦΠΑ και δασμοί

Είναι μεγάλη πρόκληση οι τιμές που βρίσκει κανείς στα ηλεκτρονικά καταστήματα του εξωτερικού και συγκεκριμένα στα αμερικανικά καταστήματα. Στις ΗΠΑ το εννοούν πραγματικά όταν κάνουν εκπτώσεις για την Black Friday. Γι’ αυτόν τον λόγο άλλωστε βλέπουμε σκηνές απείρου κάλους με το καταναλωτικό κοινό να στριμώχνεται, να σπρώχνει και να ποδοπατιέται σε μεγάλα καταστήματα. Στις ηλεκτρονικές αγορές τα πράγματα δεν είναι έτσι αλλά και πάλι όταν ψωνίζει κανείς από το εξωτερικό πρέπει να έχει υπόψη κάποια πράγματα. Οι αγορές από το εξωτερικό συνεπάγονται μεταφορικά έξοδα αλλά και διαφορετική φορολόγηση και δασμούς. Πολλά ηλεκτρονικά καταστήματα έχουν αποθήκες στην Ευρώπη. Τι γίνεται όμως αν δεν έχουν; Θα πρέπει να καταλάβετε καλά από πού θα φύγει για να έρθει σε εσάς , το προϊόν που αγοράζετε για να μην σας βγει τελικά ασύμφορο εξαιτίας των δασμών, του ΦΠΑ και των μεταφορικών εξόδων του.

-Μεταφορικά εντός Ελλάδας

Η Black Friday όμως είναι και η μέρα εκείνη που αποφασίζει κανείς να κάνει αγορές ηλεκτρικών ειδών ή προϊόντων τεχνολογίας που δεν μεταφέρονται μέσα σε τσάντα! Τι γίνεται με τα μεταφορικά τους έξοδα; Ενημερωθείτε νωρίτερα σχετικά με την πολιτική του καταστήματος ή της επιχείρησης σχετικά με τα μεταφορικά έξοδα και αν υπάρχουν συνυπολογίστε τα στο τελικό ποσό της αγοράς σας. Μπορεί σε ένα άλλο κατάστημα το ίδιο προϊόν να κοστίζει ελάχιστα ακριβότερα αλλά να μην πρέπει να πληρώσετε μεταφορικά έξοδα, με αποτέλεσμα να σας συμφέρει περισσότερο.

-Συγχρονιστείτε με τα newsletters και τα social media

Πολλά εμπορικά καταστήματα αποφασίζουν προσφορές της τελευταίας στιγμής την Black Friday. Άλλα πάλι, για να κρατήσουν δεσμευμένο σε αυτούς το καταναλωτικό κοινό, ανανεώνουν τις προσφορές τους κάθε λίγες ώρες. Είναι μια μικρή σύγχυση αλλά μπορεί να αξίζει τον κόπο. Πώς να το διαχειριστείτε; Εύκολα. Αποφασίστε ποια καταστήματα σας ενδιαφέρουν και στη συνέχεια δώστε προτεραιότητα στα δικά τους news letters και social media. Βάλτε notifications στα social media ώστε να έρχονται απευθείας σε εσάς οι νέες προσφορές στη διάρκεια της μέρας.

-Τι πραγματικά έχει νόημα να αγοράσει κανείς;

Νόημα έχει να αγοράσει κανείς προϊόντα που καλύπτουν τις ανάγκες του απαντούν στις επιθυμίες του. Κάποιος που έχει απεριόριστο budget προφανώς και θα ψωνίσει ό,τι θέλει χωρίς δεύτερες σκέψεις. Στην Ελλάδα της κρίσης όμως δεν είναι πολλοί αυτοί που έχουν τη δυνατότητα να αποκτήσουν όλα όσα θέλουν. Αν με κόπο έχετε καταφέρει να συγκεντρώσετε ένα συγκεκριμένο budget, τότε ιεραρχήστε τις ανάγκες και τις επιθυμίες σας, σημειώστε τα ποσά δίπλα τους, υπολογίζοντας την υψηλότερη τιμή που περιμένετε να βρείτε το προϊόν μετά την έκπτωση. Καλύτερα να εκπλαγείτε ευχάριστα αντικρίζοντας μια χαμηλότερη τελικά τιμή, παρά να βρεθείτε εκτός προϋπολογισμού. Αφού φτιάξετε αυτή τη λίστα αρχίστε να αφαιρείτε ή να προσθέτετε αναλόγως. Μην ξεκινήσετε αλόγιστα τις αγορές σας. Συνυπολογίστε και κάποιες βασικές αγορές των Χριστουγέννων. Τα δώρα για το βαφτιστήρι για παράδειγμα, τα οποία έτσι κι αλλιώς θα γίνουν, είναι προτιμότερο να τα κάνετε την Black Friday και να επωφεληθείτε των σημαντικών αυτών εκπτώσεων.